W poprzednią niedzielę nie było wpisu kucharskiego. Obiecywałam sałatkę z truskawek i szpinaku – mimo truskawkowego długoweekendowego szaleństwa do sałatki nie doszło. Nie popełniłam, bo nie było czasu. Niemniej jednak był truskawkowy zawrót głowy i w związku z tym garść świeżych truskawkowych przepisów. Truskawki kocham najbardziej ze wszystkich owoców świata. Za truskawki kocham też czerwiec.
1. NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE CIASTO TRUSKAWKOWE
Składniki:
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
truskawki wg uznania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 180 stopni. Do miski (wysokiej) włóż wszystkie składniki (oprócz truskawek i cukru pudru). Zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do formy (jeśli używasz formy innej niż silikonowa nasmaruj ją olejem i wysyp np. bułką tartą lub kaszą manną, a jeśli wolisz wyłóż papierem do pieczenia – polecam papier dwustronnie silikonowany – oszczędza czas na zastanawianie się, którą stroną w kierunku ciasta). Na wylane ciasto połóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45-55 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
2. KOKTAJL Z TRUSKAWEK I BANANÓW
Składniki:
ok. 12-15 truskawek
1 dojrzały banan
ZIMNE mleko / jogurt naturalny / kefir (co lubisz)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Podawaj od razu w wysokiej szklance ze słomką.
3. OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
gorąca woda
mleko
kilka świeżych truskawek
(opcjonalnie banan)
Wykonanie:
W miseczce zalej płatki gorącą wodą i odstaw na kilka minut. W tym czasie pokrój truskawki (i banana). Jesli lubisz owsiankę na ciepło to podgrzej mleko. Dopełnij miseczkę mlekiem. Na wierzch połóż owoce.
4. TRUSKAWKOWE MUFFINY
Składniki:
przepis na 24 szt.
1/2 kostki masła / margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 łyżka rumu lub aromatu (opcjonalnie – ja używam aromat śmietankowy)
1 jajko
Wykonanie:
Rozpuścić masło / margarynę na wolnym ogniu i ostudź. Włącz piekarnik na 200 stopni. Wyłóż foremki na muffinki papierem do pieczenia (nie polecam gotowych papilotek). Do wysokiej miski wsyp i wlej wszystkie składniki oprócz tłuszczu i wymieszaj. Pod koniec, ciągle mieszając, lekkim strumykiem dodawaj tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe wlewaj do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (polecam papier dwustronnie silikonowany – oszczędza czas na zastanawianie się, którą stroną w kierunku ciasta). Na wierzchu lekko wciśnij 1-2 truskawki. Piecz przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
5. SAŁATKA Z RUKOLI I TRUSKAWEK (MIĘTOWA) – 2 PORCJE
Składniki:
6 dużych truskawek
2 garście rukoli
1/2 kostki sera feta
6 czarnych oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej mięty
świeżo mielony czarny pieprz
na dressing:
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 – 1 ząbek czosnku
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka posiekanej mięty
Wykonanie:
Przygotować dressing (musi się „przegryźć”): czosnek posiekać, przełożyć do moździerza i utrzeć z solą i miodem, w dalszej kolejności dodać sok z cytryny a na końcu oliwę – dokładnie wymieszać. Połączyć ze świeżą miętą.
Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i ułożyć wokół rukoli. Oliwki przeciąć na pół i posypać sałatkę. Ser feta pokroić w kostkę i obtoczyć je w świeżo zmielonym czarnym pieprzu oraz mięcie. Delikatnie ułożyć na sałatce przed podaniem. Posypać szczypiorkiem. Dressing można podawać osobno, aby każdy samodzielnie dodawał wg uznania.
Dobra rada do sałat z sosem winegret: zawsze podaję sos w osobnym dzbanuszku – każdy polewa sobie na swoim talerzyku. Zapobiega to zmiękczaniu liści sałaty i ziół w świeżych sałatkach.
6. SAŁATKA ZE SZPINAKU, TRUSKAWEK, MOZZARELLI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI PODAWANA Z GRZANKAMI Z KROMEK BAGIETKI – 2 PORCJE
Składniki:
2 garści szpinaku (lub więcej)
1 kulka mozzarelli
1/4 kg truskawek
1/2 szklanki orzechów włoskich – łuskanych
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki śmietany kremówki 30%
sól, świeżo mielony pieprz (do smaku)
dressing:
180 g truskawek pokrojonych w kawałki
1 pełna łyżeczka kakao (prawdziwego kakao)
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania dressingu: wszystkie składniki włóż do rondelka, zagotuj, od razu zdejmij z ognia i zmiksuj. Aby otrzymać sos aksamitny polecam dodatkowo przetrzeć przez sitko nylonowe bardzo gęste. Szpinak opłucz, usuń ogonki i jeśli ma duże liście posiekaj lub poszarp. Włóż do głębokiej salaterki. Mozzarellę poszarp i skrop śmietanką a następnie delikatnie ułóż na szpinaku. Całość oprósz solą i pieprzem. Orzechy posiekaj i podsmaż lekko na suchej patelni. Ostudź. W tym czasie pokrój truskawki, otocz je cukrem i dodaj do sałatki. Całość posyp orzechami i polej połową sosu. Resztę sosu podaj jako dressing do opieczonej w tosterze lub grillu bagietki.
Przejrzałam te przepisy i chyba jeszcze nie doszłam do tego, żeby z truskawkami coś robić. Wystarczy mi zwykłe ich zajadanie :). Ale kusi mnie też przepis na ciasto, zastanawiam się czy jak truskawki puszczą sok, to nie zaleje ciasta.
Mari, bez obawy – truskawki nie zaleją ciasta 🙂 I naprawdę robi się je „w dwie munuty” – gorąco polecam 🙂